Route en bezienswaardigheden Ryfylke-route

De Ryfylke-route is 260 kilometer lang en loopt van Oanes naar Håra. Om de gehele route te rijden zal je echter meer kilometers afleggen, omdat ongeveer halverwege de keuze kan worden gemaakt tussen twee routes naar Håra. De gehele toeristische route bestaat dan ook uit een ‘recht’ stuk en een cirkel, bovenaan dit rondje ligt eindpunt Håra.

De bezienswaardigheden staan op rij van Oanes naar Håra, maar de route kan uiteraard ook op andere manier worden gereden. Omdat er tijdens de Ryfylke-route twee routes kunnen worden gereden, is het traject hieronder opgedeeld in delen.

Lees meer over de toeristische route Ryfylke >
 

Oanes – Lovra

Uitkijkpunt Høllesli

Aan het begin van de Ryfylke-route is uitkijkpunt Høllesli gerealiseerd, deze ligt tussen de veerbootverbinding met Høllesli en de brug naar Forsand. Via een pad kom je bij het uitkijkpunt dat een prachtig uitzicht geeft op het begin van de Lysefjord (➚). Het uitkijkpunt is gebouwd tussen de rotsen en is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelen.
 

De wereldberoemde rots Preikestolen

De Preikestolen (➚) is één van de iconen van Noorwegen. Sla op weg 523 af naar de Preikestolvegen en parkeer aan het einde van de weg je auto op de parkeerplaats. Vanaf hier start de in totaal 4 uur durende wandeltocht naar de bijzondere rots. De rots, ook wel Preekstoel in het Nederlands genoemd, steekt op 604 meter hoogte uit boven de Lysefjord. Niet alleen is de rots indrukwekkend om te zien, vanaf het plateau heb je ook een adembenemend uitzicht op de wijde omgeving.
 

 

Een uitstapje naar de stad Stavanger

De stad Stavanger ligt niet direct aan de route en is daarom ook officieel geen onderdeel hiervan. Omdat de stad wel eenvoudig te bereiken is, is deze zeker het vermelden waard.

Bij Tau kan de tunnel Ryfasttunnel/Ryfylketunnelen worden genomen, die direct uitkomt bij de stad Stavanger. Een uitstapje naar één van de grootste steden van Noorwegen is dan ook eenvoudig gemaakt. De stad staat bekend om de grote diversiteit. Het is namelijk een moderne stad vol culturele activiteiten en bezienswaardigheden, maar heeft ook een historisch centrum met eeuwenoude huizen.
 

Lovra – Håra, via wegen 46 en 520

Rustplaats Ostasteidn

Vanwege de status als National Scenic Route zijn er langs de Ryfylke-route diverse voorzieningen gerealiseerd, rustplaats Ostasteidn is hier een voorbeeld van. De rustplaats biedt zitgelegenheid en sanitaire voorzieningen. Het is geen eenvoudig bouwwerk, de Noren hebben er echt een architectonische rustplaats van gemaakt. In de avonduren is de rustplaats mooi verlicht.

De rustplaats ligt direct naast de weg, vlak na de Sandsfjordbrug. Vanaf Ostasteidn heb je zicht op de Sandsfjord en de wijde omgeving. Het toiletgebouw bij de rustplaats is 365 dagen per jaar geopend en rolstoeltoegankelijk.
 

Schiereiland Ropeid

Het schiereiland Ropeid is aan de ene kant gelegen aan de Sandsfjord. Op het puntje van het schiereilend ligt een kade waar de veerboten naar Sauda en Stavanger vandaan vertrekken. Bij de veerbootverbinding is een wachtruimte gebouwd, voorzien van grote glazen ruiten. De wachtruimte is ideaal om te wachten op de ferry, maar ook om te genieten van het prachtige uitzicht over het water. In het gebouw zijn sanitaire voorzieningen, deze zijn het hele jaar door open. Wachtruimte Ropeid is toegankelijk voor rolstoelen.
 

Zie de waterval Svandalsfossen van dichtbij

De waterval Svandalsfossen ligt direct langs de weg en is een indrukwekkend schouwspel. Het water valt met grote snelheid in totaal 180 meter naar beneden, in verschillende delen. Bovenaan is een vrije val van 40 meter hoogte. Iedere keer dat je de waterval bezoekt zal de stroom water waarschijnlijk anders zijn, de waterloop is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die is gevallen. In regenachtige periodes kan het voorkomen dat de waterval deels over de weg loopt.

Het bijzondere van de Svandalsfossen is dat je heel dichtbij de waterval kan komen. Er zijn namelijk een aantal bruggen en trappen bij de waterval gebouwd, zodat je helemaal naar de voet van het bovenste deel van de waterval kan lopen. Vanaf hier is er ook een geweldig uitzicht op de omgeving.
 

De zinkmijnen Allmannajuvet

De zinkmijnen van Allmannajuvet zijn al meer dan een eeuw niet meer in gebruik en kunnen bezichtigd worden. De mijnen in de plaats Sauda werden gebruikt van 1881 tot 1899 en er werd hier in totaal ruim 12.000 ton zinkerts uit de grond gehaald.

Het gebied is tegenwoordig een museum met diverse gebouwen in de kloof, waar het verhaal van de mijnbouw wordt vertelt. In het toeristenseizoen worden dagelijks om 11.00 en 13.00 uur rondleidingen langs de mijnweg en in de mijn gegeven. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en is tegen betaling.

Bij het museum zijn ook sanitaire voorzieningen, deze zijn van december tot maart gesloten.
 

Deel van de route in de winter gesloten

Een deel van de weg tussen Lovra en Håra is in de wintermaanden gesloten vanwege de vele sneeuwval. Meestal is dit tussen november en juni, maar de sluiting en opening zijn afhankelijk van het weer en kunnen dus ook al eerder zijn. De weg is in de wintermaanden dicht tussen Hellandsbygd en Røldal. Om bij Håra te komen moet je terugrijden naar Lovra en over weg 13 het andere deel van de Ryfylke-route rijden naar de plaats. Weg 13 blijft in de winter wel open.
 

Lovra – Håra via weg 13

Uitkijkpunt Lovra

Uitkijkpunt Lovra is gelegen direct naast weg 13 en biedt uitzicht over de Lovrafjord. Zoals veel wegen in Noorwegen loopt hier ook een deel van de route door een fjord, met prachtig uitzicht. De rustplaats Lovra is handig aangelegd op één van de mooiste plekjes, om je zo een geweldig uitzicht te bieden. Het is een kleine rustplaats met bankjes en picknicktafels.
 

Høse bru

De brug Høse bru is een loopbrug over de rivier Suldalslågen. De brug is gelegen in het dorp Sand, wat tevens het belangrijkste dorp in de gemeente Suldal is. De regio staat bekend om het produceren van waterkracht, de mijnbouw en de aquacultuur. De loopbrug biedt niet alleen mooi uitzicht op de omgeving, maar is ook bijzonder verlicht.

De Høse bru is rolstoeltoegankelijk.