Over de toeristische route Ryfylke
De toeristische route Ryfylke is gelegen in het zuidwesten van Noorwegen, vlakbij de stad Stavanger. De route is vernoemd naar de streek Ryfylke, waar de route doorheen loopt. De route is één van de langere toeristische routes in het land.
De route is in totaal 260 kilometer lang en begint bij de plaats Oanes, deze plaats ligt aan het begin van de Lysefjord (➚) en vlakbij Stavanger. De Lysefjord is bekend vanwege de Preikestolen (➚), Kjeragbolten (➚) en Lysevegen (➚). Het eindpunt van de route Ryfylke bevindt zich in Håra.
Zeer divers landschap
Het landschap van de regio Ryfylke kenmerkt zich door de grote diversiteit. Van diepe fjorden tot hoge bergen en van steile berghellingen tot heuvels, onderweg rij je er allemaal langs.
Eén van de bekendste en mooiste delen van de route is de Lysefjord (➚). Deze ruim 40 kilometer lange fjord ligt aan het begin van de route, vlakbij Oanes. De fjord is wereldwijd beroemd vanwege de bijzondere rotsen die er gelegen zijn. De bekende Preikestolen (➚) en Kjeragbolten (➚) liggen namelijk beide in de fjord. De Lysefjord trekt dan ook jaarlijks vele toeristen, die onder andere de rotsen zelf bezoeken en een veerboottocht door de fjord maken of de boel vanaf het water te bewonderen.
Bijzondere route
De route is in totaal 260 kilometer lang en verbindt de plaatsen Oanes en Håra met elkaar. De toeristische route Ryfylke bestaat niet uit een doorgaande route, maar uit een ‘recht’ stuk en een cirkel. Vanuit Oanes volg je weg 13, tot je ter hoogte van Lovra -ongeveer halverwege de route- kan kiezen tussen twee wegen om naar het eindpunt Håra te rijden. Om de gehele route te rijden kies je een weg en rij je bij Håra terug over de andere route.
Mooiste routes van Noorwegen
De route Ryfylke behoort officieel tot de mooiste wegroutes van Noorwegen. Het land heeft in 2005 in totaal 18 routes aangewezen als National Scenic Route. Deze routes laten ieder het bijzondere en diverse landschap en vele bezienswaardigheden van Noorwegen zien. Met de titel National Scenic Route is het niet alleen een prachtige route, ook wordt er extra goed voor de wegen gezorgd. Langs de route heeft de overheid de laatste jaren veel voorzieningen gebouwd, zoals toiletgebouwen. Ook staan er kunstwerken en bijzondere uitkijkpunten.
Deels gesloten tijdens de wintermaanden
In Noorwegen valt in de wintermaanden veel sneeuw, waardoor sommige wegen niet begaanbaar zijn. Belangrijke routes zoals snelwegen worden zo veel mogelijk sneeuwvrij gehouden, zodat deze open kunnen blijven.
De toeristische route Ryfylke bestaat deels uit snelweg 13, welke sneeuwvrij wordt gehouden. Weg 520 is in de wintermaanden wel deels gesloten, het gaat hierbij om het gedeelte tussen Hellandsbygd en Røldal. Dit gedeelte is vaak dicht van november tot juni, afhankelijk van de sneeuwval kan de weg al eerder worden afgesloten of al eerder worden geopend.
Op het stuk route bevinden zich geen bijzondere bezienswaardigheden. Je van vanuit Lovra wel richting Hellandsbygd rijden en de bezienswaardigheden zoals Ostasteidn en Svandalsfossen bezoeken. Bij de afsluiting moet je vervolgens keren en terugrijden naar Lovra, waar je vervolgens over het andere deel van de route (snelweg 13) naar Håra kan rijden.
Wandelen in de omgeving
Noorwegen is een land waar perfect wandeltochten kunnen worden gemaakt, zowel door beginners als door gevorderden. Het landschap is zo divers, dat alles mogelijk is. Wandelen over een bergplateau, door een fjord, naar de top van een berg of naar een bijzondere rots.
Langs de toeristische route Ryfylke zijn er volop mogelijkheden om wandeltochten te maken. De meest bijzondere en tevens bekendste wandeltochten liggen aan het begin van de route, namelijk in de Lysefjord. Hier kan je een wandeltocht maken naar de bekende Preikestolen (in het Nederlands ook wel Preekstoel genoemd) of iets verderop naar de Kjeragbolten, het rotsblok dat tussen twee rotsen hangt. Beide bezienswaardigheden liggen niet direct langs de weg van de toeristische route Ryfylke, maar zijn zeker de moeite waard om even naartoe te gaan.
Fietsen over de route
Het afwisselende landschap maakt de route ook een aantrekkelijke fietsroute. Het is een tocht vol contrasten, waarbij zeker onderweg een aantal keren gestopt moet worden om de bezienswaardigheden te bewonderen.
Op de route ter hoogte van Saudafjorden zijn er een aantal tunnels, fietsers kunnen de oude weg buitenlangs nemen om niet door de tunnel te hoeven. Op weg 46 tussen Ropeid en Ostasteidn is een tunnel van 1 kilometer die niet vermeden kan worden. Fietsers wordt afgeraden om op de snelweg 13 tussen Lovra en Håra te rijden, vanwege het vele verkeer en de lange tunnels die op dit deel van de route liggen.